Bummi och e-sporten!

BummiUnder våren så hörde vi av oss till en av projektets fantastiska ambassadörer, Louise ”Bummi” Wahlstrand för att ställa henne några frågor. Louise har tidigare också varit tränare på vårt läger i Dota 2 där hon gjorde ett otroligt jobb.
Vill du berätta lite vem du är och din bakgrund inom e-sporten

Med en kandidatexamen i datalogi i bagaget jobbar jag på dagarna som programmerare medan fritiden till stor del består av spel. Jag har alltid älskat spel och 2003 kom jag för första gången i kontakt med e-sport genom DreamHack. Sedan dess har jag följt utvecklingen med fokus på Dota 2, som jag även co-castar matcher i då och då. 2014 jobbade jag även som co-caster och analytiker under DreamHacks turnering i Dota 2.

Vad tycker du är det bästa inom e-sporten idag? 

Att det är tillgängligt för så många och låter människor med olika förutsättningar spela/tävla på lika villkor mer än i någon annan sport (vad jag vet).

Vad känner du det är som behöver utvecklas inom e-sporten?

Utan tvekan den omogna attityden som genomsyrar sporten. Även om mycket fungerar jättebra så finns det en starkt rotad omogen jargong som vi skulle klara oss bättre utan. Obligatoriska skolkurser i vett och etikett på nätet hade varit ett steg i rätt riktning.

Förra året var du med som coach under ett av våra e-sportläger. Vad var det roligaste med att coacha unga e-sportare? 

Allt var fantastiskt kul! Det roligaste var att se hur engagerade och tillmötesgående alla var, trots att i princip ingen kände någon annan innan lägret började. Jag blev riktigt imponerad.

Är det något du skulle vilja göra igen?

Absolut!

När du spelar online, vad är det bästa en kan göra för att skapa bra stämning i laget? 

Jag har testat det mesta och det som jag tycker fungerar bäst är att tackla lättare elakheter med humor, men fungerar inte det (eller om jag inte är på humör) så finns det ju alltid en ”mute”-knapp. Är en match på väg utför försöker jag vara lagom optimistisk samt diskutera strategier. Jag försöker också ge komplimanger så fort någon gör något bra, även till de som varit mindre trevliga under matchen; vissa har faktiskt blivit riktigt trevliga i slutändan.

Och slutligen, om du skulle åka på e-sportläger, vilket spel hade du då velat bli grym på och varför? Och vem skulle du vilja se som coach? Det behöver självklart inte vara ett spel som du spelat tidigare.

Dota (2), det har ju trots allt varit en av mina större passioner i över tio år. Som coach hade jag nog velat ha min sambo Akke (Team Alliance), fast är inte helt säker på att det hade fungerat speciellt bra för min del haha.

 

 

Tack Bummi för dina svar och för dit bidrag till att göra e-sporten mer öppen och välkomnande!