Pressmeddelande: Postkodlotteriet väljer att stödja normkritiska datorspelsläger

Respect All, Compete är ett projekt som drivs för att skapa en mer öppen och välkomnande svensk e-sport. Nu har Postkodlotteriets Kulturstiftelse valt att bidra till projektet, vilket resulterar i sex träningsläger i e-sport under de närmaste 18 månaderna, spritt över hela landet.

Bild från senaste lägret

Senaste lägret i Västerås

Hösten 2014 startades projektet Respect All, Compete av Sverok, Sveriges största ungdomsförbund. Visionen var då att skapa en bättre miljö för unga spelare i hela Sverige. Sedan dess har projektet hållit i två e-sportläger för ungdomar, lanserat en ny värdegrund för svensk e-sport och figurerat flitigt i media. Nu har projektet nått nästa milstolpe. Postkodlotteriets Kulturstiftelse har valt att stötta projektet genom att finansiera samtliga resterande e-sportläger.

Det här betyder otroligt mycket, inte bara för oss, utan också för den svenska e-sporten. I och med detta kommer vi kunna nå ännu fler unga spelare som vill hjälpa oss bättra på den ofta väldigt hårda miljön inom onlinespel, säger Mattias von Gegerfelt, Respect All, Competes projektledare.

Under projektets e-sportläger kan ungdomar mellan 14 och 20 år utvecklas i sitt favoritspel och samtidigt lära sig mer om hur man bättre bemöter andra i onlinemiljön. Träningen sköts av erkända e-sportutövare som på något sätt utmärkt sig inom e-sporten som en duktig, men också schysst, spelare. Under helgen som lägret fortgår hålls utöver träningen också flera workshops. Dessa är framtagna tillsammans med Stiftelsen Friends. Workshopsen fokuserar på kommunikation i spelen och hur deltagarna själva på ett konkret sätt kan bidra till en bättre miljö. Det diskuteras också normer i och kring spelen och vad de har för effekt på spelarna.

Det finns ett stort behov att arbeta med normer, attityder och beteenden inom e-sporten. Som Sveriges största ungdomsförbund har Sverok fantastiska möjligheter att nå ut till de barn och unga som utgör gräsrotsrörelsen inom den växande spelkulturen. Vi är glada att kunna stödja Respect All, Compete som genom förebilder, samtal och mötesplatser kan göra spelkulturen mer tolerant, öppen och välkomnande för alla, säger Angelica Månsson-Gerde, General Manager för PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Kulturstiftelsens bidrag innebär att projektet kommer att kunna hålla i ytterligare sex läger det närmaste 18 månaderna. Nästa träningsläger är planerat att hållas under Kristi himmelsfärdshelgen, i spelet League of Legends.

 

Kontakt

Nicholas Ranégie, kommunikatör på Respect All, Compete

0763-227278 nicholas.ranegie@sverok.se