Pressmeddelande: Världens enda normkritiska e-sportläger gör comeback!

Nu öppnar anmälan för det e-sportläger som hålls i Västerås under Kristi Himmelfärdshelgen. Under lägret kommer deltagarna att få fördjupa sig i spelet League of Legends, men också delta i workshops kring normer, attityder och beteenden på nätet.

Sverok_esport_11Idag öppnar anmälan till spelhobbyförbundet Sveroks tredje e-sportläger. Det arrangeras inom projektet Respect All Compete, som startades för att skapa en mer öppen och välkomnande e-sport. Genom att bemöta och diskutera hatspråket som finns inom onlinespel hoppas arrangörerna tillgängliggöra e-sporten för underrepresenterade grupper, som exempelvis unga kvinnor.

Vi vill skapa en trygg miljö där alla ska få möjlighet att utvecklas, inte bara till en bättre spelare, men också till en bättre lagkamrat. Sverok vill mer långsiktigt vara med och bidra till ett bättre klimat inom e-sporten där fler känner sig välkomna och inkluderade, säger Cecilia Hällstrand, vice ordfördande i Sverok.

Lägret erbjuder 45 platser till unga mellan 14-20 år och fokus kommer ligga på att diskutera kommunikation och normer inom e-sporten samt att fördjupa sig i spelet League of Legends. Spelet är världens mest spelade datorspel just nu och kräver mycket strategiskt tänkande, snabb reaktionsförmåga och starkt lagsamarbete.

Till sin hjälp att utveckla de färdigheterna har deltagarna coacherna Lillie “Kazalyn” Klefelt, Sangsoo “Sang” Lee Isacson och Liza Lind. För bara 200 kronor ingår resor, mat, boende, träning och workshops. Priset för lägret hålls lågt för att ungdomar från alla sociala bakgrunder ska få möjlighet att åka. Dessutom går datoråterförsäljaren Inet in och lånar ut kraftfulla speldatorer till samtliga deltagare. Som föreläsare kommer också Sofia B. Karlsson, som tidigare jobbat i AIK Fotboll med projektet Fotboll för alla.

Det här projektet handlar om att forma framtidens e-sport, fri från hatspråk och exkludering. Därför är det en så fantastisk möjlighet att få diskutera de här frågorna med unga spelare från hela Sverige, avslutar Sveroks utbildare Jesper Englin.

Lägret i Västerås är det tredje av åtta läger som projektet arrangerar de kommande 18 månaderna runt om i Sverige. Framtida läger kommer att fokusera på andra e-sportspel och ge fler ungdomar möjlighet att utvecklas i sitt spelintresse.

Gå hit för att anmäla dig: https://www.surveymonkey.com/r/esportvasteras

Om e-sport och Respect All, Compete

E-sporten är en av världens snabbaste växande sporter. E-sport går ut på att tävla mot varandra, antingen i lag eller individuellt, i olika data- och TV-spel. För barn och unga är den e-sporten redan ett naturligt inslag i vardagen och Sverige är ett av de länder som leder utvecklingen inom branchen

Projektet Respect All, Compete startades 2014 av spelhobbyförbundet Sverok med stöd från Arvsfonden för att under 3 år skapa positiv förändring inom Svensk e-sport. Det ska göras genom att arrangera träningsläger, utveckla ramverk och värdegrund samt bidra till skapandet av fysiska mötes- och träningsplatser runt om i Sverige.

•••

Kontakt
Nicholas Ranégie, kommunikatör på Sverok
0763 227278
nicholas.ranegie@sverok.se